Herkomst en ontstaan

Herkomst en ontstaan van de Westie

De westie stamt uit Schotland, uit de westelijke Highlands.
Dit ruwe, rotsachtige landschap met zijn hoogvenen en heidevlakten is vaak onbegaanbaar en moeilijk toegankelijk. Voor de jacht op vossen, wilde katten, otters en dassen zette men daarom graag kleine, robuuste terriërs met korte pootjes in. Deze kleine terriers moesten een groot uithoudingsvermogen hebben en moedig genoeg zijn om hun doel te kunnen bereiken. Hun ruwe haar met de dichte ondervacht was een ideale winterbescherming tegen het ruige klimaat.

De selectie was streng en al bij de pasgeborene pups werden de witte exemplaren uit de worp uit de rest van gekleurde terriërs verwijderd. Men geloofde namelijk dat witte honden niet geschikt waren voor de jacht. Gelukkig waren er nog liefhebbers, deze schonken de Franse koning een aantal witte aardhonden.

De ontwikkelingsgeschiedenis van de westie kan niet in één rechte lijn worden gevolgd, want uiteindelijk vinden de 4 vandaag de dag bekende Schotse terrierrassen; de Cairn, de Skye, de Schotse en de West Highland White Terrier, hun oorsprong in de regionale terriersoorten.
Deze verschillende terrier soorten werden ook onderling gekruist. De oudste tak van voorlopers van de westies waren wel de Roseneath terriers.

De grootste invloed bij het ontstaan van de westie hadden de Poltalloch terriers. Een jachtongeval, waarbij de kolonel Malcolm een roodbruine terrier verkeerdelijk voor een vos aanzag en hem per ongeluk doodschoot, zette er hem toe aan de voorkeur te geven aan de witte honden van het Cairn-type.
Deze Poltalloch terrier had 3 tot 7 cm lang, ruw haar, met af en toe zandkleurige of gele strepen op de rug, een relatief korte snuit, vaak een vleeskleurige neus en meestal rechtopstaande oren.

De recente bijdrage tot de ontwikkeling van het ras leverden de westies van Dr. Flaxman uit Fifeshire. Uit de nakomelingen van een. Aberdeen terriër teef, die altijd witte pups in haar worpen had, fokte hij zijn witte Schotse terriër (de Aberdeen is de voorloper van de Schotse terrier).
Typisch voor deze witte Schotse terriërs was hun lange snuit, hun hele ruwe vacht en hun opvallende donkere pigment. Kolonel Malcolm slaagde erin zijn voorstellingen van een westie door te zetten. Hij had een aanzienlijk aandeel in de totstandkoming van de rasstandaard en ook de naam West Highland White Terriër.

In 1904 werd de West Highland White Terriër Club opgericht.
In 1906 de West Highland White Terriër Club of England.
In 1907 werd dit nieuwe ras onder de naam West Highland White Terriër door de Kennel Club erkend.

Tegenwoordig is de westie wereldwijd een van de meest geliefde terriërrassen.