Wat is behendigheid?

Floortje en Elly in Actie

Deze sport is afkomstig uit Engeland. De behendigheid kent allerlei verschillende toestellen zoals hoepels, hoogtesprongen, slurven, tunnels, tafels, kattelopen, wippen en schuttingen.

De keurmeester stelt voor elke wedstrijd het parcours op zodat de baas mee moet rennen.Een echt spel, of liever sport voor baas en hond dus. Behendigheid is in principe te doen voor iedereen en met vrijwel iedere hond.
Als u behendigheid wel eens hebt gezien dan leek het wellicht erg simpel. Toch is het veel moeilijker dan het lijkt en is een gedegen training vooraf noodzakelijk.
Op de eerste plaats moeten de honden goed onder appel staan. Ze moeten los lopen en in 1 keer komen, kunnen zitten, liggen en blijven. Als je zover bent om een wedstrijd te gaan lopen vraag je een startlicentie aan bij een erkende vereniging en start je in de A klasse. Als je een foutloos parcours loopt met 5 seconden tijdsoverschrijding of binnen de tijd met 1 fout verdien je een U (uitmuntend).
Na drie keer een U behaald te hebben promoveer je naar de B1 klasse. Daar ga je punten halen. Alle mensen die een U-tje halen komen op een uitslaglijst op volgorde van snelheid. De eerste 30 krijgen punten, aflopend van 80 tot 0.
Na 10 kwalificatiewedstrijden krijg je een uitslaglijst. De eerste 10 promoveren naar de C klasse, de volgende 35 promov eren naar de B2 klasse. In de B2 gaat het op dezelfde manier. De beste 25 promoveren aan het eind van het seizoen naar de C klasse en de volgende 25 blijven in de B2 klasse en de rest degradeerd naar de B1 klasse. Kom je in de C klasse mag je meedoen aan het Nederlands Kampioenschap.
Tevens mogen de beste 3 plus de Nederlands Kampioen naar de Wereldkampioenschappen die ieder jaar ergens anders worden gehouden.

Wat voor toestellen zijn er?
Deze toestellen zijn alle in hoogte te verstellen. Hoogtesprongen : - Dit zijn altijd de start en finish + ook de normale staanders waartussen de afwerpbare liggers zijn. Muur bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuine stenen. Borstelsprong bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn. Band bestaat uit een groot frame waar in het midden een reddingsboei of een dicht getapte autoband in bevestigd is. Raakvlaktoestellen : Schutting bestaat uit 2 delen plus latten die ze bij elkaar houden met een hoogte van 1.70 0f 1.90 meter hoog ingesteld kunnen worden. Brug (kattenloop) bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo'n 4.20 meter lang , de 2 schuine delen begin en een eind zijn beide zo?n 3.60 meter lang. Wip is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op. De tafel bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter, boven kant mag niet glad zijn. Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval.Bij de schutting en de brug moeten daarop om de 15 tot 20 centimeter klim- en antislip latjes op het loopvlak bevestigt zijn.
Doorgangen : Tunnel dit toestel lijkt op een stofzuigerslang, maar dan met een diameter van 60 centimeter en is minimaal 4 meter lang en is in verschillende vormen te buigen, de voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan. Slurf kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter, aan die entree wordt een donker geen licht doorlatend zijl bevestigd met een lengte van 3 meter. Slalom (paaltjes) : Deze paaltjes bestaat uit een reeds van 6 op 12 paaltjes die je in de grond kan in steken met een onderlinge afstand van 50 centimeter of paaltjes die zijn geplaatst in / op een strip gelaste kokers, de dikte van de paaltjes zijn 2 tot 4 cm. Breedtesprong : Dit toestel bestaat uit 3 a 4 schuine oplopende delen vanaf 15 tot 30 cm hoogte, het eerste en de laagste deel is 1.2 meter lang en 15 centimeter breed, de andere delen zijn zoveel groter dat zij ruim op en over elkaar heen passen, ook moeten er op iedere hoek markeerpalen geplaatst worden. Behendigheid is dus een sport van snelheid, wendbaarheid, heel veel afwisseling en veel nadenk werk voor de handlers maar misschien wel het belangrijkste de honden vinden het werkelijk prachtig om hier aan mee tedoen. Bedenk wel dat die geweldige honden die je soms op T.V. ziet, niet zo geboren worden, maar dat zij worden gevormd door de juiste baas-hond combinatie en dat er heel veel training uren (jaren) erin zitten.


Waar bestaat een wedstrijd uit?
Het behendigheid "Agility" parcours.

Bij behendigheid gaat het er om dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider/baas ook wel "Handler" genoemd mag zijn hond tijdens het mee rennen van het parcours doormiddel van stem en door gebaren aanwijzingen geven.
Er zijn 3 soorten parcoursen mogelijk :het "vast" parcours, het "jumping"parcours het "spel" parcours.
Vast parcours :
kunnen alle hindernissen deel uitmaken dus bijvoorbeeld : sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen, wordt vooraf bepaald door de wedstrijdleiding en aangegeven door nummers.

Jumping parcours :
dit parcours mag juist geen raakvlaktoestellen of paaltjes bevatten. Dit gaat alleen om springen en snelheid ook natuurlijk foutloos, ook nu wordt de volgorde waarin de hindernissen zijn opgesteld aangegeven door nummers.

Spel parcours :
deze vorm van wedstrijd is bedoeld om de deelnemers ongedwongen een extra parcours af te kunnen leggen, zonder competitie verband of wedstrijd druk. Allerlei variatie van de hindernissen/toestellen zijn hierbij mogelijk, ook de volgorde waarin de toestellen moeten worden genomen kan al dan niet willekeurig zijn. Het wordt ook wel vaak "Tijd fout uit" genoemd.

Diskwalificatie
Diskwalificatie kan je krijgen als de hond teveel strafpunten heeft opgebouwd zoals: hindernissen aanraken of ervan af gooien, een weigering van een toestel, dat de handler zijn hond aanraakt of het toestel. Weigeringen zijn : "verlaat voortijdig een raakvlak." springt over de zijwing. "gaat onder (tussen) de liggers door." springt of loopt een toestel omver."loopt een toestel voorbij." steekt verkeerd in bij de slalom (paaltje) trekt zich terug of draait om om de tunnel/slurf.
Als de hond het verkeerden toestel neemt dan ben je gelijk gediskwalificeerd.